Pana cand?

De doua zile mi s-a umplut facebook-ul cu doua stiri:

1. CJT vrea sa dea 100. 000 RON pentru catedrala mantuirii neamului si isi cere iertare ca nu pot sa dea toti cei 300. 000 ceruti de patriarhie.

In primul rand nu sunt impotriva construirii lacaselor de cult indiferent de confesiunea lor(confesiune nu religie) pentru ca cine stie poate prin punerea Dumnezeirii in mijlocul oamenilor avem sanse sa ne schimbam ca natiune si mentalitate. Poate invatand de la Hristos putem sa intram in lacasele noastre de cult si sa daramam mesele vanzatorilor si sa strigam sa ni-L dea din nou pe Dumnezeu nu pe semizeii creati de nevoile fiecaruia. Dar deviez putin, ideea e ca sunt de accord cu constructia lacaselor de cult atata timp cat nevoile care pot fi indeplinite cu banii care merg in lacasele astea sunt indeplinite.

Nu inteleg cum putem sa ne gandim sa dam 100. 000 RON pentru o cladire care se construieste la Bucuresti cand avem atat de mult de investit local, in drumuri, spitale, clinici. Pentru ca let’s face it biserici chiar sunt MULTE si de toate culorile, asa ca daca oamenii chiar vor sa se inchine au unde. In directia asta chiar nu pot sa se planga. In viziunea mea o institutie de dimensiunile Bisericii Ortodoxe Romane ar trebui sa aibe fondurile necesare pentru ridicarea lacaselor de cult din resurse proprii(vanzari de materiale religioase, slujbe etc. ), pentru ca la ei fondurile chiar intra.

Acuma nu sunt un mare fan Robu, dar mi-a placut de el ca a zis ca atata timp cat exista o gramada de proiecte pornite in Timisoara si atat de putine fonduri, nu ne putem permite sa investim mai mult decat “minimul acesta regretat” propus de CJT. So good going Robu ai un punct la faza asta din partea mea cel putin :)(doar asa ca fapt divers…La ce e nevoie sa se construiasca o biserica de 400 mil. Euro?)

 

2. A doua stire care mi-a umplut news feed-ul a fost cea cu “Tragedia aviatica din muntii apuseni

Da, e foarte aiurea ce s-a intamplat dar, nu putea fi evitat tot tam tam-ul asta si toata lumea sa fie in viata?

Revin la o idee de-a mea anterioara si intreb oare chiar nu putem sa facem lucrurile bine?

Oare acum din toata asta o sa invatam ceva sau o sa lasam moartea a doi oameni sa treaca asa pe langa noi fara sa conteze prea mult si fara sa aduca ceva schimbari in metodele si procedurile dupa care functionam?

Degeaba facem acuma atata taraboi mediatic, in care le violam intimitatea unor victime(vezi reportajul de pe antena 3 de aseara cand reporterul trimis la spital sa ia interviu dr. Radu Zamfir a reusit sa il enerveze cel putin odata pe acesta), degaba ne punem sa dam afara acum incompetentii. Tragedia s-a intamplat si nu prea mai avem ce face decat sa restabilim felul in care reactionam in cazuri de criza.

In toata chestia asta, interesant de observat si de admirat e faptul ca in mijlocul unei ere a tehnologiei, noi cei care ne folosim de ea, nu am fost in stare sa salvam niste victime dar niste oameni simpli dintr-un sat au mers si au gasit victimele fara ajutorul gps-urilor sau oricaror alte tehnologii, si asta doar de dragul oamenilor care erau in nevoie. Jos palaria pentru o atitudine demna de remarcat.

Propun sa ne regandim in dreptul fiecaruia cel putin cateva aspecte:

1. cum ne administram banii? Care sunt cele mai stringente nevoi din jurul nostru? Ce putem face fiecare dintre noi ca sa ajutam dezvoltarea societatii in care traim?

2. Suntem noi destul de umani incat atunci cand vedem pe cineva in nevoie sa mergem sa ajutam? Sau ne ascundem in spatele unor metode si proceduri ineficiente ca sa nu facem ce trebuie facut si totusi sa avem mainile curate?

 

A.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s