Valar Morghulis

 

Valar Morghulis in traducere înseamnă “toți oamenii trebuie sa moara”. Sunt sigur ca ați văzut deja orașul împânzit cu afișe care au mesajul asta. De o vreme a reinceput Game of thrones, dar îmi pare rău ca nu am reușit încă sa ajung la zi cu cărțile, but shame on me.

Ideea e ca nu despre Game of thrones vreau sa povestim ci de noi. Spuneam ca o sa spun povestea melodiei din articolul precedent.

Nu o sa spun povestea melodiei in sine care e despre cum mana regelui Aerys, Tywin Lanister masacreaza o casa mai micuta pentru ca nu a vrut sa isi plece genunchiul in fata lui, ci despre episodul nuntii rosii.

Pentru cei care nu au vazut/citit Game of thrones s-ar putea sa fie un mega spoiler asa ca vedeti voi daca cititi sau nu.

Ideea cu nunta rosie e cam asa:

Dupa moartea regelui Robert, mai multi presupusi regi s-au ridicat si au inceput sa isi ceara dreptul de a sta pe tronul de fier. Unul din ei e si Robb supra-numit si Regele Nordului.

Cand si-a inceput campania militara a ajuns la un moment dat la un impas. Nu puteau trece printr-un anumit loc un rau fara sa se indatoreze unei case mai mici, casa Frey. Asa ca mama lui negociaza o alianta intre noul rege si aceasta casa marunta promitand ca fiul ei se va casatori cu una din multele fiice ale lordului Frey.

In orice caz, lordul ii lasa sa treaca pe domeniul lui micul rege isi duce cu succes campaniile, dar in timpul lor se indragosteste de o alta fata pe care o ia in casatorie. Acest lucru a fost vazut prost de catre lordul Frey care si-a retras trupele oferite regelui. Intre timp regele incepe sa piarda teritorii in nord si trebuie sa se intoarca inapoi acasa, dar ca sa ajunga acolo trebuie sa treaca din nou prin domeniile Frey-lor, dar fara sa iste razboi, asa ca cere o solutie pasnica batranului lord. Lordul Frey se ofera sa ii dea o fata de-a lui unchiului regelui, care era comandant de armata, dar ar trebui sa tina nunta atunci cand trec prin tinutul lui pentru ca e la o varsta inaintata si nu crede ca va mai prinde intoarcerea regelui si oricum nu mai are incredere in cuvantul sau. Cand a ajuns momentul nunti lordul s-a razbunat pe rege si l-a masacrat impreuna cu toata familia si armata sa in timp ce acea melodie era cantata in fundal.

Pe masura ce crestem pe scara sociala, suntem tentati sa facem tot mai multe mizerii si sa ne comportam ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Dar nu e asa, si cu cat urci mai sus mizeria se vede mai tare si o miroase toata lumea pentru ca esti vazut. Nu putem trai si sa trecem peste cadavre ca sa ajungem undeva, valar moghulis, toti trebuie sa murim dar si toti trebuie sa ne traim viata cu cat mai putine mirosuri neplacute.

Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.

Valar dohaeris

coin-valar-morghulis

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s